Разговор с Екатерина Захариева

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Ако предишното НС беше актуализирало бюджета, ние нямаше да се занимаваме с това. Ако не актуализираме бюджета ние, това трябва да го направи следващото правителство, което означава в края на ноември, а тогава ще е късно."

Това заяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева в сутрешния блок на БНТ. Според нея предишната власт не се била съобразила с политическото състояние на държавата.

"Намаляването на разходите ще доведе отново до спиране на плащанията по Оперативните програми. Ще доведе до липса на пари за поддръжка на пътищата през зимата, спиране на някои от социалните плащания". Актуализацията не е предвидила за щетите по пътищата, които са около 80 млн. лв., призна Захариева. "Това не са харчове, а са минимално необходимите средства, за да функционира държавата по правилен начин", каза Захариева. Нашата прогноза е, че неизпълнението в приходната част на бюджета ще е около 1 милиард и 100 милиона лева.

“Предвид факта, че имаме две спрени програми, милиард и 300 милиона е длъжник оперативна програма “Околна среда”, припомни Захариева. Тя каза, че служебното правителство е дало 260 милиона по програма “Околна среда” и 188 милиона по ОП “Регионално развитие”, за да се разплати с фирми и общини.

"Факт, че се наливат пари в нереформирани сектори, но служебният кабинет няма как да извърши тези реформи. Какъв е изходът - да оставим хората без лекарства или да предложим на НС да ги осигури. НС ще гласува този бюджет, ако реши, че няма да ги дава в нереформирани сектори, да не ги дава. Но така или иначе със Закон за МВР бяха увеличени заплатите на служителите на МВР", коментира Захариева.

За поскъпването на електроенергията Захариева препрати отново към миналото проблема. На два пъти бяха намалявани цените на тока без правни и икономически анализи, каза тя. Факт е, че това е един от поредните нереформирани сектори. Факт е, че ние започнахме – и в миналия служебен кабинет, и в този реформите. Миналият път направихме анализа, на който се позовават и в анализа на ЕК, и на Световната банка. Този служебен кабинет създаваме енергиен борд – там решаваме за цената на тока, подчерта тя.

“Това увеличение на тока покрива едва 20 % от дупката между това, което се получава по закон НЕК трябва да изкупи – като дългосрочни договори, ВЕИ централи, кафява енергия, топлофикациите, заводските централи и това, на което всъщност продава”, каза Захариева и посочи, че са необходими комплексни решения в този отрасъл. Затова е бил създаден и Енергийният борд.