Български затвори по норвежки модел

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В "Денят започва... в неделя с Георги Любенов" за първото си телевизионно интервю на гости беше заместник-министърът на правосъдието Илия Ангелов. С него се говорихме за системата за затворите у нас.

Ангелов каза, че в България има около 8 800 лишени от свобода и хора в ареста с мярка за неотклонение задържане под стража. В страната ни има 12 затвора и 1 поправителен дом. Затворите имат 23 общежития, от които 19 от открит тип. Европа продължава да иска реформа в нашите затвори, тъй като не се спазват редица изисквания от наша страна, каза Ангелов. В момента сме постигнали жилищна площ от 4 квадратни метра за затворниците, което се доближава до изискванията. Проблем е и наличието на санитарни възли в стаите. Ангелов каза, че в момента се стремим да привлечем повече пари от европейския финансов механизъм, за да подобрим условията в местата за лишаване от свобода. Норвегия плаща за три предефенирани проекта, по които бенифициент е Главна дирекция по изпълнение на наказанията. Тези проекте са на стойност 3 720 000 евро. Първият проект е подобряване на стандартите в затворите и арестите. Този проект включва шест дейности, сред които ремонт и обновяване на затворническо общежитие в Дебел, което е с 450 места.

На среща с зам. министъра на правосъдието на Норвегия Ангелов е разбрал, че издръжката на един затворник там е 300 евро на ден. Тези пари включват здравни осигуровки, социални осигуровки, условия в килията, заплащания на надзорно-охранителния състав. В България издръжката на един затворник за един месец е 350 евро.