БАБХ: Бананите на българския пазар са безопасни
От съвместната проверка на БНТ и Българска агенция по безопасност на храните в бургаски складове се установи, че няма директна обработка на съхраняваните там банани, а за процес за ускорено зреене чрез използването на газа етилен - безвреден и напълно безопасен за здравето на хората, каза в "Денят започва" инж. Атанас Дробенов от "Контрол на храните и граничен контрол" в БАБХ.
Тази технология не е забранена и се използва навсякъде, тъй като плодовете винаги се откъсват преди да са напълно узряли, а някои се събират зелени и зреят в процеса на тяхното съхранение, което може да продължи и с месеци, добави експертът.
БАБХ упражнява засилен контрол, увери инж. Дробенов и добави, че всяка доставка в страната се проверява най-прецизно и по документи за произход, и по сертификатите, удостоверяващи качеството и безопасността на стоката.
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във
Facebook
и
Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в
TikTok
Намерете ни в
Google News