БАБХ: Бананите на българския пазар са безопасни

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

От съвместната проверка на БНТ и Българска агенция по безопасност на храните в бургаски складове се установи, че няма директна обработка на съхраняваните там банани, а за процес за ускорено зреене чрез използването на газа етилен - безвреден и напълно безопасен за здравето на хората, каза в "Денят започва" инж. Атанас Дробенов от "Контрол на храните и граничен контрол" в БАБХ.

Тази технология не е забранена и се използва навсякъде, тъй като плодовете винаги се откъсват преди да са напълно узряли, а някои се събират зелени и зреят в процеса на тяхното съхранение, което може да продължи и с месеци, добави експертът.

БАБХ упражнява засилен контрол, увери инж. Дробенов и добави, че всяка доставка в страната се проверява най-прецизно и по документи за произход, и по сертификатите, удостоверяващи качеството и безопасността на стоката.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад