Опасни банани на пазара? Разследване на БНТ

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Бананите на пазара се обработват с опасни химикали, преди да достигнат до крайния потребител. За това сигнализира наш зрител, който до скоро е работил за една от големите компании, които внасят плодовете. Репортерът Димитър Димитров тръгна по следите на сигнала за опасните банани и вижте в "Денят започва" какво откри.

Започваме разследването си от тази складова база в град Бургас. Всеки месец тук пристигат хиляди банани, внесени от Еквадор. Преди да достигнат до големите търговски вериги, плодовете остават в складовете около две седмици. Те минават през специална процедура, наречена технологично зреене. То се извършва в зали, в които температурата и влажността на въздуха се контролират постоянно. Екипът ни получи притеснителен сигнал, според който бананите в базата се обгазяват със специални устройства и опасни химикали, с които зреенето се ускорява три пъти. Доказателство за това са тези кадри, се казва в сигнала. Според него плодовете се обгазяват с препарат, който съдържа 90% етилов алкохол.

Изпратихме сигнал с молба за съдействие до Българската агенция по безопасност на храните. След това последва проверка на базата в Бургас. При инспекцията, обаче, не бяха открити нито съмнителните устройства, нито вредните вещества, за които получихме сигнал. А документите на фирмата се оказаха напълно изрядни.

Дафинка Главанска, старши инспектор в БАБХ - Бургас: "Проверката ни констатира пълно съответствие между документите, които придружават бананите и това, което видяхме в залите. Аз лично не установих такъв проблем. Няма съмнителен процес."

Служителите на фирмата отрекоха, че обработват бананите с химикали, за да зреят бързо. Но обясниха, че използването на етилен било напълно безвредно. Управителят на базата обясни, че не прилага метода само защото фирмата от 2012 година чака разрешение за него от Агенцията по храните.

Анелия Малинова, служител в базата в Бургас: "Абсолютно безвредно е, да. И се използва в цял свят. Но така или иначе - в България официален отговор за това няма и няма как и ние да го въведем официално."

Георги Георгиев, управител на базата в Бургас: "Чакаме разрешение. Когато ни дадат разрешение, започваме да го ползваме и ще го ползваме, разбира се."

За да разберем какво представлява въпросното обгазяване на бананите, се консултирахме с редица експерти от всички компетентни институции. Никой от тях не пожела да застане пред камерата ни и да обясни процеса от начало до край.

Все пак успяхме да съберем всички факти за съмнителния процес. При естественото си зреене бананите отделят етиленов газ. По този начин плодовете се активизират и ускоряват процеса. Често вносителите на банани ги обгазяват с допълнително количество етилен, за да съкратят времето, за което плодовете стават годни за употреба.

Георги Митев, директор на БАБХ - Бургас: "Етиленът е природен газ, който се отделя при зреенето на всички плодове. Той не е токсичен и не е опасен за хората. Както растенията отделят кислород, така и плодовете на всички плодоносни дървета отделят етилен при своето зреене."

На кадрите, които получихме, обаче, ясно се вижда, че препаратът, с който се обгазяват плодовете съдържа 90% етилов алкохол, който е опасен за здравето. Затова потърсихме обяснението на управителя на фирмата-вносител на банани. Той потвърди за съществуването на устройствата и препарата, но допълни, че те се използват само понякога и единствено с експериментални цели.

Кирил Николов, управител на фирмата: "Уредът, с който се ползва - преобразува този етанол в етиген. И този етиген вече действа самия плод. Тука няма нищо опасно, нищо страшно. Както казах - този газ се намира в самата природа. И по никакъв начин не въздейства върху човека. Той просто се ползва за даден момент да въздейства върху плода. И оттам нататъка вече няма никакво отношение газът върху самите плодове."

От официалния уебсайт на препарата става ясно, че той е произведен в Съединените щати и според описанието е одобрен за употреба както в Америка, така и в Европа. Според управителя на фирмата този процес се използва масово в света от близо 20 години.

Кирил Николов: "Няма закон или норматив, който забранява използването на такъв газ в този процес. Второ - за този газ има от Европейският парламент решение, че не вреди на човешкото здраве и съответно всяка страна-членка вече сама по себе си трябва да реши как да влезе в някви норми за ползването му."

Липсата на ясен регламент за това дали обгазяването на плодовете е позволено или не, се възприема от фирмите-вносители като мълчаливо съгласие за употребата му. Докато този въпрос остава нерешен, липсата на контрол върху допълнителната обработка на плодовете, ще продължи да провокира слухове и притеснения, че процесът е опасен за здравето.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад