Българската драматургия. Номинации за "Аскеер" 2016

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За българската драматургия и номинациите за театралните награди "Аскеер" 2016 разговаряме в студиото са доц. Георги Лозанов, член на комисията, номинирала за драматургия три от общо 23 текста, Деляна Манева, режисьор, и Алек Попов, писател. Манева и Попов са двама от номинираните за адаптацията на текста "Сестри Палавееви" за сцена.

Журито за номинациите се състои сериозна академична група - проф. Богданов, проф. Знеполски, проф. георги Каприев. В него има обаче не само експерти по драматургия, тъй като, по думите на Георги Лозанов, целта на подбора е била да бъде огледан драматургичния текст от различни гледни точки. Той подчерта, че в послединте годни има "бум" на производство на български текстове и "на интерес на театъра към тях". Това се дължи и на условието, текстовете да участват в конкурса за драматургия, след като вече са поставяни на сцена. "Театрите работят като предварителна селекционна комисия, избарла от множеството текстове тези, коиот могат да имат сценичен живот", каза Лозанов и допълни, че при подбора за номинациите на текстовете членовете на комисията се абстрахират от спектакъла, за да оценят качествата на текста.

По мнението на доц. Лозанов номинациите не посочват толкова коя е най-добрата пиеса, а "хващат някакви тенденции, които се зараждат". Затова, по думите му,  те имат аналитическо-критическа финкция. В този смисъл всяка година журито изразява едно разочарование: че драмтургията се отдалечава от класическата представа за нея - тази драматургия, която се поставя в институионалните театри, такава, каквато е в съзнанието на професионалистите. В тази линия на мисли тази година се констатира интерес към документални форми в театъра и едно сбилжаване на театър с ежедневието, включително поставяне на драматургия не в театър, а на всевъзможни обществени места. Втората тенденция е използването на историческия разказ и драматургическото надстрояване върху него, какъвто е номинираният текст на другите двама гости в студиото.

Писателът Алек Попов смята, че изкуството е един от основните инструменти за осмислянето на миналото, особено когато е много противоречива. "...Смехът, иронията, гротеската са инструменти, чрез които това минало може да се прочете по сравнително по-безболезнен начин. Попов даде такива примери от световната драматургия.

Деляна Манева подчерта, че "има ирония не само към самата история, но и към този вид жанрове като "партизански пиеси, филми, романи", каквито преди имаше твърде много.

По време на разговора за номинациите включихме също Александър Секулов пряко от Пловдив и Десислава Гаврилова от Виена. Те са автори на другите два номинирани текстове за "Аскеер" за драматургия.