Българските шевици в световната мода

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Има ли място фолклорът на световната модна сцена ? Мнението си за това споделя проф. д.н. Любомир Стойков, пиар и моден експерт.

vlcsnap-2016-01-25-09h21m55s198Наскоро български носии и част от техите шевици получиха световна слава. Някои от световно известните дизайнери включиха фолклорни елементи в техните колекции. Не се ли губи автентичността на българския фолклор и къде е границата между стила и кича?

Тенденцията за въвеждане напо строги етноелементи в световната мода се отключи след колекцията на дизайнери като Валентино и Изабел Маран, които включиха източноевропейските шевици в работите си. С красотата и разнообразието си шевиците ни връщат във времената, когато традиционно дрехите са били ръчно декорирани, а жените са имали свобода на творчество.

vlcsnap-2016-01-25-09h16m22s482

"Използването на фолклора или на фолклорни елементи в модния дизайн има мисията да възвърне интереса към това автентично наследство, към шедьоврите, създадени от народния гения", казва проф. д.н. Любомир Стойков, пиар и моден експерт СНХ.

 

 

vlcsnap-2016-01-25-09h17m19s030"Преди повече от 30 години при едно от своите гостувания в България Пиер Карден каза, наистина чмного спонтанно, но в същото време твърде категорично, че българската национална носия конкурира най-добрите произведения на висшата мода", спомня си проф. Стойков.

 

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад