Ивелина Василева: Нивата на реките се понижават, не се очаква интензивно снеготопене

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Допълнителни почти 6.2 млн. лева ще бъдат отпуснати за контрол на язовирните стени. Средствата ще бъдат прехвърлени на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, на която през миналата година беше възложена отговорността да следи за тях. Позовавайки се на данни от прокурорска проверка, депутатът от левицата Корнелия Нинова предрече, че след снеговете страната ще се окаже под вода заради неизправни язовирни стени.

Това е лош опит за всяване на паника сред хората, не е редно да се спекулира със техните страхове. Към настоящия момент нивата на реките се понижават и, според метеорологичните прогнози, не се очаква интензивно снеготопене. Очакванията за потоп са неверни, реагира на изказването на Нинова министърът на околната среда и водите Ивелина Василева в студиото на "Денят започва". Всички институции, които имаме отношение по темата, работим интегрирано и координирано, а не на парче, увери тя и подчерта: "В страната няма безстопанствени язовири. През 2014 година бяха установени 268 язовира с неустановена собственост. Всички анализи са направени, документацията е ясна, ясни са собствениците на 253 от тях, а за останалите 15 отговорност носят областните управители. С други думи ясно е кой отговаря за тези съоръжения."

Василева бе категорична, че "контрол се осъществява ефективен, непрекъснат, строг контрол, правят се проверки два пъти в годината, масови проверки", а съоръженията в недобро техническо състояние се извеждат експлоатация своевременно.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад