Историята на една 71-годишна акушерка

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В месеца на родилната помощ в „Денят започва“ ще ви разкажем история за силата на мечтите, пътят на професионалната реализация и наградите, които получава от живота една 71-годишна акушерка от Велико Търново. Тя се казва Христина Колева и има над 50 години стаж зад гърба си.

Детската мечта на 71-годишната Христина Колева била да стане учителка, но без да предполага съдбата й отрежда да бъде и до днес акушерка. Учи в медицинското училище в Пловдив, след като завършва средно образование в родния си град Пазарджик.

Христина Колева: „Завърших 65-та година март месец с пълно отличие и на отличниците даваха награда един голям куфар и право на избор да отидат на работа в град или някое друго място. Избрах си едно село, обаче от здравния отдел ми казаха - не, няма да отидеш в това село и ме пратиха в Костандово. Това е едно село, сега вече е град, на седем километра от Велинград!“

В село Костандово жената работи като акушерка две години и половина, но опитът и емоциите, които преживява там, се превръщат в най-ценните спомени в живота й. Никога няма да забрави стотиците майки, които тогава раждали в домашни условия.

Христина Колева: „Заварвала съм бебе с кожен пъп, вързан с калчища, заварвала съм кървяща майка, но беше хубаво това, че имах линейка и веднага можех да реагирам. Отначало голяма трудност, със санитарката тръгвахме из селото и ако е минала сватба някъде, ние питаме булката как е, става ли й лошо, да не е бременна и с много кандърми към свекървата, към булката ги канихме в консултацията! След това вече жените се научиха, идваха на консултация!“

Емоционалните моменти за Христина Колева продължават и днес в старата столица Велико Търново, където открива и любовта на живота си. Тук работи като операционна акушерка и извършва над 800 раждания на година. Споделя, че за нищо на света не би заменила моментите, в които новородените отиват за първи път в прегръдките на своите майки.

Христина Колева: „Емоционални моменти, винаги когато излезе бебето и изплаче, да се чуе викът и майката да надигне глава и да каже „акушерке, какво е?“ Тук този баща пожела да влезе да види. Доколкото си спомням тази жена е имала трудно забременяване, стерилитет, забременява, знаете каква радост, нали, и бащата очаква бебето, това е рожбата!“

Акушер Колева споделя, че днес новите технологии и модерната апаратура са в помощ и облекчение както на родилките, така и на медицинските специалисти. Признава обаче, че опитът от миналото също не е излишен.

Христина Колева: „Стараем се това, което знаем от миналото, да го внедряваме, да го показваме! Например, ние като акушерки сме учили и детска кухня, трябваше да знаем как се приготвя супа "Моро”, пюренце, киселче, попарка, кога трябва да се дават, как да се прави масаж на детето, хигиената при бременността, подготовката на гърдите за кърмене, всичките тези неща акушерката ги е водила в консултациите!“

Днес Христина Колева е благодарна, че след Костандово и изминалите 50 години продължава да работи като акушерка в този частен кабинет в старата столица. Категорична е, че желанието да вижда щастливи родители никога не я напуска и се зарича да го запази, докато има сили.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад