Балкански ритми. Димитър Христов, диригент на ОНМ на БНР

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Говорим за балканска музика и смелите експерименти на младия, но вече прочут Димитър Христов. с него разговаряме по конкретен повод - предстоящия концерт "Ритъмът на Балканите". Той е традиционен, пролетен и е в зала "България" на 27 април, петък, от 19.30 часа.

Това е петото издание на този смел проект, отбеляза Христов.

"Какво всъщност се оказа за тези пет години: че ние сме много близки на Балканите и това, което бих казал, нашите политици не съумяват да направят, ние го правим с лекота и с удоволствие - да съберем хора, които иначе имат някакви разногласия, да бъдат на една сцена и да покажат своето изкуство. Страхотен проект и аз, и моите колеги го чакаме с нетърпение."

Балканите могат да имат една кауза и основната дума тук е "културата", убеден е музикантът. Въпреки някои различия в звученето на фолклорната ни музика, ние, балканците имаме общ темперамент и това ни прави близки, добави той. Що се отнася до състава на оркестъра, той отбеляза, че сега 100% от музикантите в него са образовани, познават и старата, и нова музика, могат да аранжират и да композират.

Диригентът на Оркестъра за народна музика при БНР използва случая да обясни защо от утре оркестрите на националното радио ще протестират. Въпреки, че тези 200 музиканти са еталон за качество, тяхното заплащане е обидно ниско, стана ясно от думите на Христов.