За стандарта на храните говори омбудсманът Мая Манолова

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Мая Манолова подчерта, че от година и половина институцията на омбудсмана се бори да се прекрати тази обидна практика да бъде прекратена. Става дума за факта, че храни от известни марки на запад са с по-ниско качество и с по-евтини съставки в българския им вариант, докато цените им са почти както западните и дори по-високи. Това е проблем на почти всички страни на Централна и Източна Европа, т. е. за население от почти 100 милиона души, уточни Манолова.

Омбудсманът призна, че е имало в началото голяма съпротива от страна на държавата, докато страните от Вишеградската четворка не поведоха открита борба с двойния стандарт. Според нея не е тайна, че в проблема са замесени огромни икономически интереси на мултинационални компании. Така се реализират големи печалби. Тези корпорации са обикновено западноевропейски. Подкрепата за тях от западноевропейските правителства е била много силна и затова е имало колебание сред българските институции дали да признаят или не проблема.

Мая Манолова изброи мерките и инициативите, които ръководената от нея институция е извършила и сподели изненадата си, че допреди една година такава тема за Европейския омбудсман не е съществувала. През септември миналата година Манолова събра всички български институции на голям форум, посветен на качеството на храните. Форумът е отправил декларация до всички евроинституции с настояване темата да бъде разгледана и да бъдат предприети действия. Тя смята, че най-голям ефект е бил постигнат с петицията, която заедно с НПО и лидери на обществено мнение е била подадена в Европейския парламент. Тя е била допусната за разглеждане и придвижена към Европейската комисия. Така се е стигнало до средата на април, когато ЕК взе категорична позиция, свързана с двойните стандарти при храните.

Как какво и кога трябва да се промени в европейското законодателство, за да гарантира единното качество на храните в Евросъюза.

Мая Манолова - национален омбудсман:
"Предстои провеждането на един голям форум в рамките на българското председателство на 30 април, който е организиран от институцията на омбудсмана в партньорство с Министерството на земеделието, Министерството на икономиката, Министерството на здравеопазването, Българската агенция за безопасност на храните и Комисията .за защита на потребителите, под патронажа на премиера Борисов. Моето очакване е от този форум да прозвучи едно изключително важно послание, а именно, че идва краят на двойните стандарти и при храните. При това посланието ще бъде отправено не само към българските граждани, но и към европейските граждани - за това че каузата срещу двойните стандарти ще бъде успешна."

Според Манолова това би било доказателство, че България може да формулира важни за гражданите европейски политики.

Останалите теми от разговора с Мая Манолова и още нейни отговори на въпроси, повдигнати от граждани вижте във видеозаписа.

Акценти