Застрашени ли сме от безводие?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Свидетели сме на необичайно топло време и липса на валежи. Има ли опасност от воден режим през лятото и  достатъчно ли са водните ни запаси? Учените от БАН предупреждават, че трайните засушавания и водният дефицит ще съпътстват някои региони в близките десет години. И докато водата се превръща във все по-ценен ресурс, у нас по ВИК системата се губи средно 60% от нея.

Оскъдна снежна покривка и липса на валежи от дъжд. Такава е картината почти в цялата страна. Валежи скоро не е имало и на язовир Искър, споделя Стефан, който от години лови риба тук.

Стефан, рибар:

- Засега е добре, малко е спаднал. Лятото беше догоре. Има години, когато беше много малко.

Данните на Министерството на околната среда и водите показват, че нивото на язовира е в нормите, въпреки липсата на валежи.

Асен Личев, директор на дирекция „Управление на водите” в Министерство на околната среда и водите:

- В момента водата в него е предостатъчно, ако ще да не капне и една капка дъжд, за година и половина София ще има питейно водоснабдяване, въпреки големите загуби във водоснабдителната мрежа.

В момента големите язовири в страната разполагат със 70% от капацитета си. От министерството уверяват, че това лято не сме заплашени от водна криза и за последните 11 г. няма пресъхнал водоем.

Не такова е състоянието при реките и подпочвените води. Експертите признават, че при липсата на подхранване от валежи и снежна покривка е възможно в някои региони на страната през  лятото и есента да се появи липса на вода. Най-проблемни са

Добрич и Тракийската низина.

Асен Личев, директор на дирекция „Управление на водите” в Министерство на околната среда и водите:

- Река Дунав в сравнение с януари миналата година тече на половината. Образно казано около 25 Марици при пълноводие по-малко.

Количеството валежи през последните 10 г. намалява. Според някои прогнози през следващите две десетилетия температурите у нас ще се увеличат с 2%, а източните райони на страната ще бъдат подложени на суша. Според синоптиците обаче тази година няма повод за притеснение, защото данните не са толкова шокиращи.

Проф. Валери Спиридонов, заместник-директор на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН:

- Във високите части на планините, като казвам високи - това значи над 1200 м, количеството сняг е 10-15% по-ниско в сравнение със същия период миналата година.

Страната ни разполага със средногодишен запас от 18 млрд. кубична метра вода. От тях се използват не повече от 40%. В същото време сме лидер в Европа по загуби по ВИК системата. На места дружествата отчитат до 80%.

Инж. Иван Иванов, председател на Българската агенция по водите:

- Част от тези загуби са чисто физически. Водата е изтекла от водопроводите поради аварии. Не малка част се дължи и на неизмерена, но реално консумирана вода и дори открадната вода.

Според учените следващите няколко седмици ще са решаващи за пълноводието тази година.

Цялото предаване можете да видите ТУК.