Скандалите и политическият имидж

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Скандалът - край на политическата кариера или режисиран от PR-експертите скок в рейтинга? Последният роден политически скандал - този във Варна с Волен Сидеров и депутати от "Атака", и как той ще повлияе на политическото им бъдеще коментираха в "Денят започва" PR-експертът Максим Бехар и социалният антрополог Харалан Александров.

 vlcsnap-2014-01-10-08h31m11s136Според Бехар инцидентът ще се отрази положително върху политическото битие на Сидеров. "Включваш си телевизора - Волен Сидеров, купиш си вестник - Волен Сидеров, отвориш хладилника - Волен Сидеров, влизаш в асансьора - комшията те пита за Волен Сидеров. Нормално е голям скандал като този, макар той да е само една брънка от поредицата скандали през последните 5-6 години, свързани с този политик и тази партия, да влияе по-добре на неговия имидж, колкото и странно да ви звучи", коментира той и заяви, че Сидеров сам си "продуцирал" скандала, за да може да каже своите избиратели това, което иска да каже. "От гледна точка на PR-бизнеса, разбира се, че този скандал е продуциран. Плюс това е продуциран в рамките на един леко латиноамерикански сериал", добави Максим Бехар.

vlcsnap-2014-01-10-08h31m15s174"Това, което аз виждам отвъд скандала, за който няма никакво съмнение, че повишава популярността на Сиредов, е човек със сериозен етичен конфликт, който едва го удържа. Когато той пише своите програми и говори за освобождаване от колониалното робство, виждаме един човек. В следващия момент виждаме съвсем друг човек, който вярва в съвсем други неща. Например той смята, че неговите сънародници трябва да ходят пеша до Варна или, може би, с каруци, само господарите имат право да летят със самолет. Смята, че всички трябва да му се отчитат, да му козируват полицаите, да му се подмазват прокурорите. Това е възглед, който е господарски, който е робовладелски", подчерта Харалан Александров. Точно тук виждам кризата в политическия имидж на Сидеров - той издава две много различни версии на това в какво вярва. "Това е доста сериозен проблем, с които бих препоръчал на господин Сидеров спешно да се заеме. Той трябва да избере, в което от двете неща вярва - дали иска да е робовладелец и да води такъв лайфстайл или иска да бъде Спартак, който защитава угнетените и поробените", добави социалният антрополог.

Цялото предаване може да видите ТУК