Как се контролират парите на партиите?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За парите и имуществото на магистрати и депутати и какви нередности откри Сметната палата в декларациите им? Това бе темата за разговор в студиото на "Денят започва" с нейният председател - проф. Валери Димитров.

По данни на Сметната палата са открити несъответствия в 152 декларации, като най-много са регистрирани в декларацията на депутата от ГЕРБ Стефан Господинов. Той е пропуснал да декларира вземания на стойност над 173 хиляди лева.

"Последствията са ясни - изпращат се имената на тези лица в Националната агенция по приходите и следват съответните данъчни проверки и ревизии", категоричен бе проф. Димитров. Той добави, че няма как той да коментира причините за нередностите, а този вид нарушение не се квалифицира като престъпление, заради което единственото последствие може да бъде публичността и евентуалното производство по данъчна проверка или ревизия. "Възможно е да има и някаква проверка, свързана със съмнения за изпиране на пари, тъй като имената на тези лица се изпращат и на Държавната агенция за национална сигурност", заяви председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров.