България - домакин на ключова среща

Темите в този брой на предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Проф. Владимир Чуков, арабист: Има една пагубно низходяща тенденция на развитие на двустранните отношения. Очевидно големият акцент ще бъде политиката - това е всъщност това, което спъва отношенията между Турция и ЕС. Това, което прави в момента България за Турция, не знам дали Турция го оценява, но според мен България е единственото място, в което Ердоган би могъл да отиде необезпокояван, би могъл да се чувства като реален партньор, като човек-събеседник.

Георги Милков, журналист: Всички помним какви реплики се разменяха между Анкара и европейските страни. Те го наричаха "султан", те го наричаха "безподобен владетел". Той ги наричаше "фашисти". Само ние го наричаме "приятелят Таипи". За това говорим, че срещата във Варна е безспорен успех без въобще да знаем какво ще се случи, как ще се случи. Самият факт, че такава среща е възможна и че сме я организирали, всички анализатори казват: Това е успех.

Антоанета Христова, социален психолог: Ситуацията и много сложна и ми се струва, че реалистичното очакване е просто да има разговор, който се надяваме да завърши с опита да има позитивна новина, а не толкова наистина да има реално решение на проблема. Преговорният процес е процес на доверие. Тогава, когато доверието се разпадне, то вече се е случило в конкретния случай, неговото възстановяване е много трудно, за това се иска много време и винаги ще има едно съмнение.