Л. Павлова: България е призвана да бъде медиатор

Темите в този брой на предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Основната задача на лидерската среща е възстановяването на диалога, на доверието. Фокусът е сигурността, бежанците, изпълнението на споразумението за интеграцията им, изпълнението на ангажиментите на двете страни. Ясен е ангажиментът, който европейските лидери поеха в осигуряването на финансов ресурс и първият транш е факт. По отношение на втория транш от още 3 милиарда още миналата седмица беше проведено заседание, на който беше обсъден. Той се разделя на два компонента - хуманитарна и нехуманитарна помощ. Павлова се надява, че днес поставяме условията и поставяме рамка за това диалогът да се нормализира, защото това е важно и за Европа, и за България.

По отношение на конфликта между Турция и Гърция, както и този между Турция и Кипър още в петък стана ясно, че Европа застава зад Гърция и Кипър и заявява, че категорично трябва да има спазване на международните договори.

Премиерът Борисов ще има срещи с Туск, Едроган и Юнкер. Това са двустранни срещи по смисъла на нашето домакинство като подготовка за общия формат. Това не е двустранен формат, това не е среща България-Турция, уточни Павлова. Тя обясни, че тук България е призована да бъде медиатор в разговора.