БНТ с награда за информационни технологии

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Огнян Траянов подчерта, че това е седмото издание и с годините изборът за отличията става все по-труден заради растящия интерес в тази област.

"Това, което беше впечатляващо е, че много голяма част от кандидатите бяха с проекти или постижения в областта на образованието - приложение на информационните технологии в него. И сред тях най-знаменателното за мен и за всички, които вчера присъстваха, беше едно момиче на 10 години - Соня Генова, която получи специална поощрителна награда, която е разработила по всичките си предмети в 3 клас едно мобилно приложение, което може да се сваля безплатно от Amazon. Няма нищо по-поощрително за нас да видим, че школите не са разбити, че сме успели да предадем напред знанията, страстта и вдъхновението към информационните технологии".

Траянов изтъкна, че дори в другите категории е имало проекти, които засягат дигитализацията на образованието. Вниманието е било привлечено от проектите на областната администрация в Пловдив за привличането и задържането на учениците в училище. Специалната награда е получил Светлин Наков, който отговаря на всички изисквания за хората от бизенса, който пръв да улавя нагласите в обществото, да предлага иновативни решения, да рискува и да инвестира сам. Наков е пробил и вече има гимназия, която е регистрирана в образователната система.

Петър Георгиев - журналист в БНТ:
"Аз спечелих с репортажи, които бяха посветени на фалшивите новини и на речта на омразата в интернет, както и на криптовалутите. затова съм изключително благодарен на Сутрешиня блок, на целия екип на "По света и у нас", с който работихме през 2017 година. Товва са теми, които лично на мен ми направиха изключително сериозно впечатление тази година."