Богомил Манчев: Радетел съм проектът „Белене” да бъде чисто държавен

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Когато през 2004 г. се направи модел за изграждане на „Белене”, беше 51 % държавна собственост. По всички правила мажоритарен собственик, определящ правилата, е България. Сега ще е миноритарна част с блокираща квота, обясни Манчев.

Той допълни, че „Белене” е минал стрес тестове след аварията с АЕЦ „Фукушима” и е бил определен от международната агенция като проект с най-голяма безопасност.

Всички се стремят да достигнат цена на електроенергията, за да им се върже финансовият модел на проекта „Белене” около 60 евро, за да могат да върнат един техногенен обект за 12 години, в който има живот 60 години. Т.е. 48 години да прави печалба. Практически техногенни обекти не се правят така. Инвеститорът за „Белене” би си върнал инвестицията между 15 и 17 години.

Манчев адмирира включването на съседните балкански държави, но според него ще бъде твърде сложно те да бъдат конституирани като инвеститори. По-скоро тяхната роля би била да блокират количества енергия, които да платят предварително, т.нар. off takers.

Манчев смята, че АЕЦ "Белене" не може да се строи без Русия, тъй като тя е производител на оборудването и носи отговорност за евентуални дефекти.