Бойко Ноев: Бежанската криза е криза на националната сигурност

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Повече от 6 месеца настоявам армия да се включи в охраната на границата, заяви в "Денят започва" бившият военен министър Бойко Ноев в коментара си на идеята, лансирана от вътрешния министър в края на миналата година, военните да помагат при опазването на граничната бразда.

Това, което наричаме "бежанска криза", всъщност е криза на националната сигурност. Главните причини са две и по това се различаваме от другите южноевропейски страни, подложени на бежански натиск, продължи анализа си Ноев. "Като най-бедна държава в ЕС издръжката на един бежанец в България е по-висока от издръжката на един български гражданин. Това го няма никъде в Европа и това създава силни вътрешни проблеми в обществото. Второ - процентът на ислямското население в България е по-висок отколкото в другите страни в Европа. Промяната на този процент, на тези съотношения налага допълнително напрежение върху нашето общество", обясни бившият военен министър.

"Когато става въпрос за национална сигурност, а въпросът с опазване на българската граница е въпрос на национална сигурност. Няма МВР, няма отбрана, няма Агенция за бежанците - това е национален проблем и той се решава с всичките ресурси на държавата. Това е решение на политиците и управляващите в момента. Не може тази отговорност да се хвърля само върху МВР. МВР не може да се справи с този проблем, както отделно с него не може да се справи и Агенцията за бежанците", категоричен бе Ноев.

Според него досегашната практика да се командироват по границата полицаи от вътрешността на страната по границата е "погрешно решение". Грешка е, че отново се търсят възможности да се увеличи капацитетът на страната ни за приемане на още бежанци. "Това не е решение. Тези, които конкретно се занимават с решаването на този проблем, трябва да тръгнат "отгоре", трябва да се види ясно политическата отговорност за решаването на проблема. Тогава ще се реши въпросът дали трябва армията по някакъв начин да се намества или не", подчерта Бойко Ноев.