Менда Стоянова: Бюджетът ще осигури предвидимост и стабилност

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Менда Стоянова определи случилото се през 2014 като ново за политиката в България въобще. В студиото на "Денят започва" председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси поясни, че нов е бил начинът, по който се случиха изборите, по който се формира кабинетът и начинът, по който той работи. Всичко това се развиваше в сгъстен времеви хоризонт.

"Това, което бих си извадила за мен като извод и това, което бих променила през следващата година, е начинът, по който трябва да си говорим с партньорите", призна депутатката от ГЕРБ.

И заяви, че предвижда още в понеделник да се съберат в рамките на парламента и да обсъдят първите стъпки какво трябва да правят, кой как ги вижда нещата, които трябва да разискават.

Менда Стоянова определи бюджета за тази година като реалистичен, възможен, който ще осигури предвидимост и стабилност. "Бюджетът на държавата е само малка част от брутния вътрешен продукт на страната и през разходите на държавата се осигурява финансирането на най-важните ѝ системи и подпомагането социално на социално слабите", поясни председателят на комисията по бюджет и финанси. И предупреди, че всички останали хора трябва да поемат нещата в собствените си ръце, защото те по-скоро внасят приходи в бюджета и по-малко трябва да очакват да получат от него директно доходи.

Г-жа Стоянова подчерта, че в бюджета винаги има заделено перо за неотложни разходи, за извънредни ситуации. Когато се случват природни бедствия и нещастия, изключително важна е човешката солидарност и това е едно от хубавите неща, които видяхме през 2014 г., коментира тя. И напомни колко е важна личната отговорност на всеки при таива бедствия и традицията на българина да не прави застраховки - всеки оеин от нас трябва да е подготвен за такива ситуации, а не да се чака единствено на бюджета и държавата.

Менда Стоянова коментира и заложените приходи в бюджета, които определи като реалистични, макар че от опозицията твърдят, че са подценени.

По въпроса за пенсиите председателят на бюджетната комисия коментира, е ще има още промени. В това, което беше прието в края на 2014 г., не виждам нищо лошо в това, че хората имат възможност да избират, подчерта тя.

Г-жа Стоянова беше категорична, че ще водят дебати, ще се мъчат да убеждават партньорите си и опозицията и ще търсят подкрепа от всеки един от тях, но няма да се откажат от ония политики, които от ГЕРБ смятат, че са тяхната програма. "Продължавам да считам, че това, което ще се случва при управлението на този коалиционен кабинет, ще бъде преди всичко отговорност на ГЕРБ", заяви Менда Стоянова.