Медът като имуностимулант

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Лечебните свойства на меда са известни от дълбока древност. Той се усвоява лесно от организма и редовната му консумация лекува редица заболявания. В една лъжица мед се съдържат стотици витамини и микроелементи, които усилват имунната система на човека, разказва кореспондентът на БНТ Здравка Русева за "Денят започва".

Пчелните продукти са сред първите дарове на природата, които човекът е разпознал и използвал за лечение. Те са незаменино средство за повишаване на имунитета особено в зимните месеци, когато организмът на човека е атакуван от различни вируси. От години Даниела Челебиева освен че си произвежда сама меда, го използва във всяка рецепта в ежедневието си.

"Аз съм приготвила една домашна медена лимонада, която наричам медонада.Тя се приготвя много лесно – на 1 литър вода, 100 грама пчелен мед и сокът на един лимон. Лятно време охладена, зимно време може и затоплена. Ето една напитка, чрез която може човек през деня да си набява не само веществата, които съдържа пчелния мед, но и витамин С", споделя тя.

Според нея постоянната консумация на мед е най-ефективният начин да се предпазим от простудните заболявания и грип, защото в една лъжица мед се съдържат всички необходими за имунитета на организма витамини, ензими и минерали. Затова нейната домашна ваксина против грипа и простудните заболявания съдържа основно мед и продуктите от меда - пчелно млечице, печелен прашец или прополис. Ето и някои от нейните рецепти за здраве.

"Ако усетим, че се разболяваме, хубаво е да си направим от 100 мл хладка вода или прясно мляко да сложим 30-40 капки клеева тинктура, това е количеството на два капкомера и това да се изпива 3 пъти дневно; 1 кг мед, 150 до 250 грама прашец и едно млечице и го прибавям, прибавям и другия мед и всичко заедно, една седмица трябва да стои, заради прашеца и след това се приема по 1 супена лъжица сутрин и на обяд", препоръчва Диана.

Даниела Челебиева е убедена, че с мед могат да се излекуват много болести. Тя е доволна, че последните години консумацията на пчелен мед се увеличава, защото все повече хора се опитват да живеят здравословно.