Борисов: Обречени сме да работим заедно с Реформаторския блок

Предаване: Панорама

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

При цялото ми уважение към полицията виждате, че привържениците на цензурираната телевизия са пуснати на 6 метра от централния вход на БНТ, а симпатизантите на ГЕРБ стоят на 60-70 метра и не ги пускат по-наблизо, така коментира председателят на ГЕРБ Бойко Борисов ситуацията с двата митинга, които го посрещнаха на влизане в националната телевизия. "Аз съм свикнал да влизам през главния вход и да излизам през него. Така направих и като сдадох властта февруари месец. Излязох и се сбогувах с хората", припомни той в "Панорама".

Няма съмнение, че Уестингхаус е една от много добрите, уважавани компании и безспорно добре дошъл инвеститор в България. Това, което ме притеснява обаче е, че се повтарят всички модели, които предишната и сегашната тройна коалиция прави при големите инфраструктурни проекти. Борисов направи паралел с процедурата за Белене. Той коментира изказването на Орешарски, че при изграждането на VІІ реактор на "Козлодуй" няма да бъдат използвани бюджетни средства и подчерта, че това е лъжа като онази на Станишев за "Белене", когато отново е направено такова изявление, а парите са дадени от НЕК. НЕК е натоварен с пасивите от Белене - около милиард и половина, Цанков камък - 1 милиард. И тази компания, която е 100% държавна, т.е. на българския данъкоплатец, явно се подготвя да фалира.

Борисов беше категоричен, че единствената информация, която се дава на българските граждани е тази, че Уестингхаус предоставя най-добрата технология, но няма подписан документ, който да регламентира колко ще струва и как ще се направи тя.

Бойко Борисов каза още, че при управлението на Станишев Standard&Poor's свали кредитния рейтинг на страната. При управлението на ГЕРБ всички кредитни агенции даваха повишение на кредитните рейтинги. Днес Standard&Poor's ревизира перспективата по рейтинга на България от стабилна в негативна. И не изключва в рамките на следващите две години да го понижи. Ние искаме предсрочни избори, за да не се превръща страната ни от стабилна в негативна, посочи Борисов.

ГЕРБ е първа политическа сила. Партията са напуснали двама депутати, заяви Бойко Борисов и допълни, че той не е подкупвал депутати, за да се присъединят те към партията му, когато беше на власт.

Реформаторският блок знае, че ние сме искрени към тях. Знае, че ние сме единственият шанс да се направи мнозинство в един парламент и да се променят тези текстове от Конституцията, които искат. Ние сме обречени да работим заедно и съм убеден, че рано или късно ще намерим общ език, коментира той.

Цялото предаване можете да видите ТУК.