Вигенин: Българите са равноправни европейски граждани

Предаване: Панорама

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Министерството на външните работи реагира ясно и пропорционално на изказването на Ердоган за Тракия, това заяви в студиото на "Панорама" Кристиан Вигенин, министър на външните работи, и допълни, че е уверен, че не бива да се надпреварваме със съседите, и тук, в България политическите сили, кой ще реагира по-остро. "Обясненията, които получих от министър Давутоглу при срещата ни, непосредствено след тези думи на Ердоган, смятам, че дават ясно обяснение - никой по никакъв начин не възнамерява и не си помисля да коригира граници на Балканите", подчерта министърът на външните работи. Той беше категоричен, че отношенията на България с Турция са много прагматични. Нямаме основание да смятаме, че Турската държава има каквито и да било териториални претенции към нас. Той увери, че България ще реагира по адекватен начин всеки път, когато има подобни изявления, защото те създават една превратна представа за състоянието на отношенията между двете страни и са предпоставка за излишни страхове и напрежение, от каквито нямаме нужда и това стана ясно и на колегата ми от Турция, каза той.

Министър Вигенин коментира темата за трудовия пазар и социалната система на Великобритания и притесненията на тази страна за наплив на българи след Нова година. Той заяви, че България е реагирала веднага след изявлението на премиера Камерън и е подчертала, че ще разглежда внимателно всяко законодателно предложение. "Всяко едно предложение, което преценим, че би могло да се разглежда като дискриминационно, независимо дали към български граждани или изобщо, по него ще имаме реакция и при необходимост ще сезираме Европейската комисия, която очакваме да защити принципите, по които е изграден ЕС", каза Вигенин. Той беше категоричен, че българските граждани във Великобритания не са емигранти, те са равноправни европейски граждани с право да се установяват във всяка една страна и да работят там, където намерят за добре в рамките на ЕС.

България е част от Европейския съюз и на ситуацията в Украйна гледа от една страна като член на ЕС, а от друга - като страна, която има много близки политически и икономически отношения с Украйна. България иска да види Украйна по-близко до ЕС, коментира Кристиан Вигенин.

Цялото предаване можете да видите ТУК.