Президентът на Уестингхаус Дани Родерик пред "Панорама"

Предаване: Панорама

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Никога не говорим за цената преди да сме приключили. Така президентът на Уестингхаус Дани Родерик отговори на въпрос на Бойко Василев в "Панорама" за цената на 7-ми реактор на АЕЦ "Козлодуй". Но уточни, че веднъж заплатена от българската страна, технологията става нейно притежание и така България става не само доставчик на Уестингхаус, но и износител до всяка точка на планетата.

Дани Родерик обясни и каква точно е собствеността в компанията.

"87% от акциите са собственост на японски акционери, но технологията е американска. Тя е де факто Уестингхаус - изцяло се контролира от правителството на Америка. Министерството на енергетиката на САЩ ни казва къде може и къде не може да я продаваме. Това не е променяно 60 години, независимо от собствеността, която е била британска, японска, американска. Така че собствеността на акции не е толкова значима, колкото технологията, а тя е американска и се контролира от американското правителство."

Българският реактор, макар и първи в Европа, ще бъде 13-тият активен в историята на Уестингхаус. Компанията строи 4-ри в Америка и 8 в Китай, първите от които ще заработят догодина, разказа Дани Родерик. А във връзка със сигурността, той ни уверява: "Това е най-изкъсо следеният реактор в света. Преминал е през всички тестове и сега се строи в Китай. Различното в него е, че намерихме начин да поддържаме реактора охладен за случаи като Фукушима, когато природно бедствие спира захранването на централата - това е ключовата промяна. Тя подобрява безопасността и е една от причините българското правителство да избере АП 1000."

Нормално е, обясни още Родерик първо да се избере технологията и след това да се прави търг за избор на строител, който да я осъществи.

Цялото предаване можете да видите ТУК.