Борисов: При тази конфигурация аз не виждам как ще се направи правителство

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Лидерът на първата политическа сила ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че не вижда как при тази конфигурация в парламента може да бъде съставено правителство. Той отново посочи, че може да се стигне до нови предсрочни избори. Борисов декларира, че е готов да бъде премиер, ако получи подкрепа за съставяне на коалиция.

Макар и победители, в централата на ГЕРБ ясно си даваха сметка, че политическите партии са далече от формулата за властта. Лидерът на ГЕРБ призова другите партийни водачи да не правят прибързани изказвания, да преспят с резултатите от вота и едва тогава след консултации да се търси изход от кризата.

Бойко Борисов - председател на ГЕРБ: С кои формации бихте преговаряли и с кои не бихте категорично? - Оттук нататък всички политически лидери трябва да си дадат ясна сметка за своето представяне. Защото не може на имаш 7-8 процента и да имаш огромните претенции, че си най-великият. С ДПС няма как да работим заедно. Вече чух, че реформаторите не ни желаят, чух БСП, че остават опозиция, обидени, че имат нисък резултат. И вече с останалите и да се съберем, пак няма мнозинство. При тази конфигурация аз не виждам как ще се направи правителство.

Борисов атакува реформаторите, че не искат той да е премиер.

Бойко Борисов - председател на ГЕРБ: Те поставят условия, които за нас са едно задкулисие. Няма как, тази партия я водя аз. Този резултат съм го постигнал аз с всичките тези хора. Трябва ли да се почувствам обиден или виновен, че съм ги победил?

Борисов посочи, че най-тежкият сценарий за държавата ще бъде нови избори преди Коледа. Припомни, че трябва да се решават проблемите с бюджета, КТБ, енергетиката. И заяви, че е готов да поеме всички рискове за управлението.

Бойко Борисов - председател на ГЕРБ: Аз казвам аз съм готов да си заложа главата и заедно с другите да измъкнем България от кризата, имам подкрепата от Европа. - Готов кабинет имате ли? - Имам разбира се, но ако стигнем до някакъв компромис с останалите, той ще претърпи корекции. Цветан Цветанов влиза ли? - Ако сме самостоятелно правителство, те не го искат за вътрешен министър, може да е на транспорта.

Борисов отбеляза, че резултатите на БСП се влошават, въпреки смяната на лидера и това според него показва, че Станишев не е бил проблемът на партията.

Бойко Борисов - председател на ГЕРБ: Сега са наранени, сега им е тежко. Знаете ли какво е столетница да падне двойно от ГЕРБ? - На вас тежко ли ви е, че нямате повече гласове? - Напротив, ако имахме над 100 тогава нямаше да има мърдане, тогава каквото и да ми кажат, трябваше да го изпълнявам. Като съм победил 2 пъти с по-голям резултат БСП ми е весело.

Въпреки това Борисов каза, че е забранил ръкоплясканията за победата.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад