Реформаторите няма да участват в правителство подкрепяно от ДПС

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

На пресконференцията в нощта на изборите от Реформаторския блок не дадоха категоричен отговор на въпроса ще участват ли в коалиционно правителство, където министър-председател е Бойко Борисов. Казаха, че топката е в ГЕРБ - те трябва да предложат правителство и министър-председател, а реформаторите ще обсъдят участието си в него.

Реформаторите не пожелаха да отговорят директно на въпроса дали са съгласни на коалиция в правителство с министър-председател Бойко Борисов. Казаха, че въпросът е обратен - не те предлагат правителството, а ГЕРБ, след като му се връчи мандатът. За разумно определиха - да се изчака следващия ден и да се чуе какво ще каже ГЕРБ. После партиите в Реформаторския блок ще свикат ръководствата си и ще решат какво да правят.

Божидар Лукарски: ГЕРБ са първа политическа сила и те могат да предложат като премиер своя председател, това е повече от явно. Ние сме национално отговорни политици и за нас персоналните забележки са по на заден план от това да съставим стабилно за България правителство.

Радан Кънев: Наистина ми се струва, че тези въпроси към нас са малко преждевременни. Звучи като очакване РБ да номинира г-н Борисов за премиер. Аз не съм чул ГЕРБ да са го направили и бих се изненадал на база на днешните резултати, ако го направят. Така че дайте да не слагаме каруцата след коня.

Меглена Кунева: Дотук както виждате се оплаква политическата сила, която е с най-висок процент. Да имаш първо място на изборите, разбира се заслужава поздравления, е доста голяма отговорност, ако ГЕРБ за втори път не успее да състави правителство, въпреки че е първа сила, значи нещо дълбоко не е наред.

Колкото до това дали ако влязат в коалицията с ГЕРБ, там може да бъде и Патриотичният фронт, реформаторите казаха.

Божидар Лукарски: Ние не сме тези, които имаме възможност да номинираме политически сили, с които да правим коалиция и да искаме да правим коалиция с този или онзи. Топката е в ГЕРБ, те трябва да предложат, а ние ще обсъдим.

Няма обаче да участват в правителство подкрепяно от ДПС. Реформаторите коментираха и факта, че голям процент от техните избиратели са използвали преференциалния вот. Те смятат, че това не е несъгласие с подредбата в листите или съперничество между партиите в блока.

Петър Москов: Преференцията беше нещо, което блокът насърчаваше като официална позиция. Преференцията е начин всеки от кандидатите да покаже подкрепата за самия себе си, а не да бъде част от партийна или групова подкрепа.

Реформаторите поеха и ангажимент, че няма да се разцепят на отделни партии, когато отидат в Народното събрание. Колкото до твърдението на Бойко Борисов, че резултатът им на изборите е слаб, те не се съгласиха с преценката му.

Божидар Лукарски: Трябва да му зададете на него тоя въпрос, но преди това да отговорите защо всички ни честитите, след като е слаб резултатът.

Реформаторите казаха, че новината през изборната нощ е удвояването на резултата им в сравнение с Евроизборите като абсолютен брой гласове. Казаха, че са втора сила в 23-ти и 24-ти избирателен район в столицата, а Меглена Кунева е победила Михаил Миков. Очакват и голяма част от гласовете в чужбина.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад