Местан: Избори до дупка е най-безотговорното политическо решение

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Силната подкрепа за ДПС не е проблем за България, а много добра новина, защото всеки един глас за движението е глас за националното съгласие - думите са на лидера на ДПС Лютви Местан от пресконференцията в нощта след изборите. Според Местан подкрепата за движението ще продължи да се разраства, както в нетрадиционни за него райони, така и и сред етническите българи.

Определението евро-атлантическо беше нишката, около която Лютви Местан градеше тезите си за ДПС през цялата пресконференция.

Ние тази вечер не поставяме условия пред никого. Въпреки сложната ситуация, в която сме изправени от вота на избирателите, ДПС ще работи за модерно, евроатлантическо по съдържание и национално по своята същност съгласие, на което да свърши следващо управление, заяви Местан.

Местан поясни още, че евроатлантическите ценности не предполагат участие в управлението на крайни националистически формации, каквито ще има в новия парламент и че движението ще отстоява тази теза независимо дали ще е в управлението или не. Лидерът на ДПС държеше да уточни още, че тезата му, че не може да има стабилно управление без ДПС, не означава непременно участие на движението в правителството.

Затова думите ми, че не е възможно да се състави стабилно мнозинство без ДПС, трябва да се четат не като заявка за вечно участие във властта, но ние говорим за ясен евроатлантически профил на това мнозинство, говорим за ценностно мнозинство, уверявам ви, ценностно мнозинство без ДПС в 43 - тото НС е трудно мислимо, посочи Лютви Местан.

Лютви Местан посочи, че право на ГЕРБ като първа политическа сила е да започне разговори, като първо на масата се поставят националните приоритети и после кои ще са персоналните изпълнители.

Затова не поставяме условия за персоните, защото даваме предимство на приоритетите на програмата за управелние - там ако намерим допирните точки, ние сме готови за подкрепа, заяви Местан.

Местан беше категоричен, че още първият проучвателен мандат за съставяне на правителство трябва да бъде успешен. Всички останали сценарии според него вкарват България в криза, от която няма изход.

Избори до дупка е най - безотговорното политическо решение. Длъжни сме да прочетем вярно вота на избирателите, дори той да ни изглежда сложно кодиран. Това е мерилото за политическата отговорност днес, каза още Местан.

Според водача на ДПС верният прочит на вота е коалиционно управление, но не коалиции, през които вече сме минали и сме отрекли. Журналистите не спестиха на Местан въпроси за задкулисието, Пеевски, КТБ. Като декларация прозвучаха думите му: Да кажем, че е време да взривим задкулисието, да стигнем до дъното и до истината.

Като първа стъпка в тази посока Местан посочи внасянето още в началото на 43 - тото НС на готовия законопроект на ДПС за разкриването на банковата тайна за сметките на всички публични фигури свързани с КТБ, както и с офшорни компании. Той посочи, че по реакцията на останалите политически сили ще се разбере кой кой е в българската политика и кой се страхува от истината.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад