Боряна Димитрова: Предстои интересна кандидат-президентска битка

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Докато не бъде обявен кандидатът на ГЕРБ, много трудно могат да се правят каквито и да било прогнози. До края на август забавянето на обявяването на кандидата работеше за партията, но през септември това вече не е така", каза социологът от "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова. Тя поясни, че предстои интересна кандидатпрезидентска битка.

"До края на август месец стратегията на ГЕРБ да не обяви кандидата си изглеждаше печеливша, тъй като това позволи на управляващата партия да види какви са кандидатите в другите политически сили и политическият пейзаж преди изборите да стане по-ясен и по-релефен – кой, къде, с какви съюзи ще се яви. Не само позволи да се видят какви са съюзите, но липсата на кандидат, срещу когото да успеят да изградят своята кампания, предизвика и разпадането на тези съюзи. Нито една политическа сила не остана встрани от един процес на вътрешно напрежение. От началото на септември обаче отлагането на обявяването на кандидата буди недоумение в хората. Те се чудят дали изобщо има силен кандидат, който се крие, или напротив - в ГЕРБ са стъписани. Хората очакват да има едно ясно име", посочи Димитрова.

На база последните проучвания на "Алфа рисърч" тя посочи, че името на кандидата на ГЕРБ няма да е толкова важно на първия тур и той със сигурност ще отиде на балотаж, но за крайния изход от изборите личността на претендента на най-голямата партия ще е ключова.

Боряна Димитрова посочи, че от процеса на номинациите на кандидат-президенти Корнелия Нинова излиза без поражения, като запазва рейтинга си от 18%, докато лидерът на АБВ Георги Първанов е загубил и за първи път се стига до едно и също доверие между водача на най-голямата партия вляво и бившия президент.

Относно високият рейтинг на лидера на "Движение"21 Татяна Дончева, социологът посочи, че не може да се каже, че на изборите тя ще получи 20% от гласовете, както не може да се твърди, че Румен Радев ще вземе 18 на сто от тях.

Боряна Димитрова смята, че падането на рейтингите на всички лидери на партии от Реформаторския блок правят изходната позиция на техния кандидат за президент Трайчо Трайков доста неблагоприятна. Социологът смята, че Радан Кънев губи подкрепа заради липсата на определеност и двусмисленото поведение.

Що се отнася до позицията на патриотите, Боряна Димитрова подчерта, че там е възможно одобрението за тяхната двойка да падне заради различните позиции по външно политически теми между партиите на кандидат-президента Красимир Каракачанов (ВМРО) и на вицепрезидента Явор Нотев ("Атака").

Димитрова посочи, че при ДПС резултатът на избори е по-висок от предварително прогнозирания, което се дължи на високата степен на мобилизация на електората. "Не винаги президентът печели с подкрепата на ДПС, но има митология, дори един страх, че това е така. За мен по-устойчиво е да се търси подкрепата на широк кръг граждани, включително и българските турци. Тогава има стабилност", каза Димитрова.

Социологът очаква още интересът към референдума да е по-слаб от заявения (51.4% от анкетираните). Със сигурност може да се каже и че изборите ще предизвикат повече интерес от допитването.