Работи ли Фондът за лечение на деца в полза на децата?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Лавина от оставки в Обществения съвет на Фонда за лечение на деца. Първа с отворено писмо до здравния министър се оттегли доц. Анелия Буева и каза, че очаква още оставки. Очакването й се оправда и в петък Общественият съвет беше напуснат от Десислава Хурмузова, която обяви, че инициативата "Спаси, дари на…" се оттегля от участие в съвета. Днес се очаква още една обществена организация и нейният представител да напуснат, като мотивите са все едни и същи и съвпадат с този на националния конкултант по детски болести - нефролога доц. Анелия Буева, която подчертава, че администрацията на Фонда подменя решенията на Обществения съвет и работи в противоречие с правилника.

vlcsnap-2016-09-26-08h40m41s13Доц. Буева пише още: "Вземам това трудно решение поради несъгласие и протест както с начина на работа при нястоящото ръководство, така и с набързо приетия нов правилник за работа на Фонда." Днес в студиото на "Денят започва" разговаряме с Десислава Хурмузова от "Спаси, дари на…", както и на членовете на Обществения съвет на Фонда Нели Логофетова от Националната асоциация на децата и младите хора с диабет и Мария Чернева от БНТ. За този разговор поканихме и здравния министър Петър Москов или неговия заместник - Ваньо Шарков, както и проф. Владимир Пилософ. И тримата по това време имат други ангажименти и са възпрепятствани да дойдат. По тази причина техните столове остават празни.

Мария Чернева заяви, че оттеглянето на лекари и донорски организации от Обществения съвет на Фонда за лечение на деца, говори за това, че проблемите във Фонда са реални и там има подменени решения.

Подмяната на решенията се осъществява като на заседания се гласува определено решение, а впоследствие ни се поднася протокол със записано съвсем друго становище, което трябва да подпишем. В началото смятахме, че това е резултат от некомпетентност и неопитност на екипа, но се оказа, че такава е позицията на проф. Пилософ, посочи Десислава Хурмузова.

Нели Логофетова е сигнализирала целия Обществен съвет и проф. Пилософ за подменено решение в протокол от заседание на 17 август т.г. Все още няма отговор на писмото си, което е копирано и до зам.-министър Шарков.

И трите гостенки в студиото потвърдиха, че нито един протокол не е подписан от тях.

Вижте целия разговор във видеото.