Божидар Лукарски: По-високата цена на тока е вредна за бизнеса

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Власт под налягане. Градусите на управлението. Говори Божидар Лукарски, министър на икономиката и лидер на СДС, който е част от Реформаторски блок.

СДС е обявил конкурса, посветен на 25-годишнината на демократичната промяна, като своеобразен повик към младите, които влизат сега в партията, и мост между първите години на съюза и настоящето. При обявяването на победителите ще бъде обявено и новото начало за СДС, стана яно от думите на неговия лидер.

Ще бъде ли изгладено противоречието между упрвляващите и бизнеса във връзка с цената на тока? Докъде може да доведе увеличението на тока, което вече беше обявено? Като министър на икономиката Лукарски е застанал на страната на бизнеса още от самото начало. Заедно с министрите на енергетиката и на финансите заедно изработили наредба, в която дали преференции за бизнеса и за големите консуматори по отношение на заплащането на такса "задължение към обществото". Тази наредба в момента е в Брюксел и предстои нотификация. На 30 септември, когато бизнесът се готви за протест, "Аз реално ще го подкрепя", подчерта Лукарски.

За ефекта от проверките на качеството на горивата икономическият министър каза, че намаляват сигналите за манипулациите около количеството гориво, което се сипва в резервоарите, намаляват и сигналите за качеството на горивата. Според Лукарски тук не може да намесваме компонента цена, тъй като министерството а икономиката не влияе върху ценообразуването. Той допълни, че проверките продължават и сега. Министърът приведе пример от вчера, когато в Габрово в цистерна, заредила дизел в бензиностанция на голяма верига, 1/5 от литъра се оказва вода. Според него проблемът е в липсата на единна система между НАП, Агенция "Митници" и  Държавна агенция метрологичен надзор, което пречи да се разбере откъде идва това фалшиво гориво. Затова министърът призова гражданството за бдителност, когато забележи нередности, да взима бележки, да подава сигнали.

По повод последната статистика на НСИ за пореобладаваща дефлация през последната година Лукарски отбеляза като един от факторите за това, че България е малък пазар и потреблеинето е ограничено. Министърът на икономиката успокои, че ръстът на дефлацията изобщо не е от най-високите в ЕС.