Предизборни вълнения

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Гост в "Още от деня" беше говорителят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов. С него разговаряхме за предстоящите избори.

Жребият на национално ниво и номерата, които ще бъдат дадени на отделните партии, които ще участват, са били взети като решение с мнозинство, защото така от комисията са преценили, че ща бъде намален броя на техническите грешки, обясни Томов. Той обясни, че контрасъображението е било, че става въпрос за дописване на Изборния кодекс. Това решение се обжалва от БСП, от Реформаторския блок и други партии във ВАС. Томов предполага, че Върховният административен съд ще вземе решение по казуса още утре.

71 партии и 3 коалиции са регистрирани за местните избори. Томов припомни, че през 2007 година са били повече, а през 2011 са били приблизително колкото сега. Според него това са твърде много кандидати, но в крайна сметка са приели процедура на регистрация и всеки, който прескочи изискванията може да се регистрира.

Гласоподавателите от големите населени места ще гласуват за кмет, общински съветници, районен кмет и референдум. Говорителят на ЦИК смята, че не е толкова сложно човек да се ориентира за това как да гласува, ако се интересува от изборите. Технологичната сложност идва от това дали хората ще имат достатъчно време да гласуват, ако активността е висока, обясни Томов.