"Брекзит" - в очакване на британския отговор

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Дни преди да узнаем решението на британците дали да напуснат или да остават в ЕС тема "Брекзит" коментираха гостите в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" - социологът и преподавател в Софийския университет доц. Иво Христов и Николай Василев - бивш вицепремиер и министър в три правителства.

Защо британският елит постави изобщо този въпрос, запита риторично доц. Христов. Едното обяснение е това да е игра на демокрация, защото в съвременна Европа нито един сериозен въпрос не се решава чрез референдум, а ако все пак се осъществят такива референдуми, те се провеждат докато се получи правилния отговор, какъвто беше случаите с Дания и Франция, припомни социологът. Според него "става дума за нещо далеч по-сериозно - т.нар. "брекзит" е само една сапунена опера от далеч по-важния въпрос какво представлява Европа, какво е нейното бъдеще, каква е нейната кондиция и защо Британия, която е големите Велики сили, които влязоха най-късно,... прави опити да излезе първа".

За Великобритания е по-добре да е част е нещо по-голямо, каза Николай Василев. Европа няма да бъде най-богатото и динамично място в света през този век, дори напротив - "Европа е заспала, консервативна, бюрократична и бавна" и това ще бъде двойно по-вярно, ако Великобритания излезе". "Сама Великобритания, ако остане сама в средата на Атлантическия океан, ще бъде едно непървостепенно място", подчерта икономистът.