Социални уравнения - решенията на Деница Сачева

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Приоритетите на Министерството на труда и социалната политика са екипни, което дава възможност те наистина да бъдат постигнати. Част от темите в ресорите, за които отговарям, са проблемите на децата и начина, по който е организирана системата за защита на правата им, младите хора с акцент към работещите майки и хората с увреждания. Това каза в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" заместник социалният министър Деница Сачева.

Според нея проблемът на майките е комплексен, защото е свързан с възможността да се съчетава личния живот с професионалните ангажименти. В тази връзка се подготвя се законопроект за социалните услуги, който ще бъде внесен в Народното събрание през ноември, съобщи Сачева. От 1 юли майчинските надбавки ще бъдат увеличени и ще бъдат подпомагани повече деца и семейства. Номинално увеличението ще е малко, но трябва да си даваме сметка, че всяка година българското общество отделя около 600 млн. лева точно за подпомагане на семейства и деца - говорим за около 500 хиляди семейства и за около 800 хиляди деца всеки месец", отбеляза тя. Заместник-министърът добави, че е особено важно да не се губи баланса, защото високите социални помощи не стимулират търсенето на работа сред част от майките, а в същото време други трябва да полагат повече и по-сериозна грижа за децата си, които са с увреждания или тежки здравословни проблеми.

Вероятно работещите хора в България вече са малцинство, а работодателите са още по-малко. Затова трябва да им обърнем специално внимание и да се грижим за тях, защото те изработват данъците, с които след това осъществяваме социалните плащания, каза още Деница Сачева. В рамките на тази година ще бъдат отпуснати доста средства, насочени към предприемачите и към младите хора, с акцент към тези до 29-годишна възраст, за създаване микропредприятия, за малък и среден бизнес, с възможности за преференциални кредити. Идеята е да се стимулира предприемчивостта, а не да се създава изкуствена заетост, уточни заместник социалният министър.