Пътят на чудотворната икона

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

С молитва за здраве днес чудотворната икона “Покров Богородичен” от храма “Свети Йоан Кръстител” в Мелник ще премине по главен път е-79 от Кресна до Симитли. Целта е да спрат тежките катастрофи, взели много жертви на магистралния път, който е един от най-натоварените в страната. Вчера в 15 часа с полицейски ескорт иконата потегли от Мелник към Кресна.

Чудотворната икона се пази в най-стария действащ храм в Мелник - “Свети Йоан Кръстител”, строен през 1708-а година. Никой от местните хора не знае откога тя е тук. Според Янчо Соколов, който се грижи за храма, тя помага на хората и ги предпазва от трагични инциденти и бедствия. По думите му иконата не за първи път се изнася от храма с такава цел.

Янчо Соколов: ”В Петрич са я карали, когато много жертви е имало по пътищата. Като са я карали там и са спрели катастрофите.”

Снощи чудотворната икона пренощува в храма “Свети Иван Рилски” в Кресна, където тази сутрин ще бъде отслужена света литургия, водена от Неврокопския митрополит Серафим.

Георги Танчев - храм “Свети Иван Рилски“ - Кресна: “Това се прави за прекратяване на тези неблагоприятни събития, които се случват на пътя, многото жертви, безразсъдното шофиране.”

По-късно ще бъде отслужен молебен за здраве в Кресненското дефиле, след което иконата ще пристигне в Симитли. В местния храм тя ще остане за поклонение до 6-и октомври.