Новите цени на тока

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Увеличаването на цената на тока влезе в сила от вчера с решение на ДКЕВР. Коментирахме темата в студиото на "Денят започва" с Атанас Тасев, енергиен експерт, и Красен Станчев, икономист.

Очевидно е, че в енергетиката се натрупват неефективности от 2002 година. Между 2002 и 2004 г. се прави едно нагаждане на цените. След това обаче започват други проекти, някои от които вавилонски. Те се отразяват на баланса на обществения оператор НЕК. Следва необходимостта от нови заеми по нови проекти и да се създаде нова структура - БЕХ. Без да се отменят стари решения в последните 2 години се правят опити за социална политика чрез цената на микса, което е малко странно, това заяви Красен Станчев. Той каза освен това, че увеличението на тока е трябвало да бъде с 20% и да бъде съпътствано от преструктурирането на НЕК и БЕХ.

По думите на Атанас Тасев възникна конфликт между политиката на доходите и политиката на ценообразуване. В условия на криза нито едно правителство не можа да реши първия въпрос и се съсредоточи върху цената на тока. "В резултат на неправилно проведени политики 900 млн. има системен дефицит всяка година, който ако не бъде ликвидиран, за следващите години ще стане 13 и половина милиарда. Някой трябва да плати тази сметка", каза още Тасев. Със сегашното увеличение на тока дефицитът ще бъде намален с 200 млн. Той беше категоричен, че трябва да се засили системата на социално подпомагане и подчерта, че следва решенията да бъдат само експертни, а не политически.