Храната срещу вирусите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Проф.д-р Донка Байкова, специалист по хранене, поясни в студиото на "Денят започва" механизма на защита на организма при вируси и препоръча през есента да се храним с достатъчно пълноценни  белтъчни храни от животински произход, защото те са богати на баланса от онези аминокиселини, които са важни за синтез на белтъчните структури в организма ни. На второ място биологично активните вещества са някои определени минерали и витамини. От минералите д-р Байкова посочи магнезий, манган, калций - те активират антителата и правят устойчивостта на организма ни по-висока. От витамините - А, Е, D. Има ги  в обагрените зеленчуци и плодове. Трябва да ядем зелени, оранжеви, червени и морави плодове и зеленчуци.  Проф.Байкова препоръча да се белят и бланшират плодовете и зеленчуците, за да избегнем пестицидните остатъци и всякакви консервиращи контрагенти, с които са обработени, за да пропътуват хилядите километри до нас. Използването на олио, зехтин, ядкови масла - те са тези, които са богати на добрите мазнини. Използването на маслото е все по-малко, то присъства вече повече в млечните произведения, отколкото на филията ни.

В тези променливи периоди на годината е добре да използваме нашите билкови чайове, те имат високо антиоксидантно съдържание.