Д-р Сибила Маринова: В болниците трябва да има единна система за донор детекция

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Добрата новина за успешната белодробна трансплантация на Илияна Христова от Варна беше светкавично помрачена от отказа на клиниката във Виена да продължи белодробните трансплантации за чужденци. Така 18 българи, нуждаещи се от присаждане на нов бял дроб, останаха да чакат решение на кризата.

Проблемът, обаче, засяга много повече хора - нуждаещите се от трансплантации у нас са в пъти повече от извършваните операции. Чакаме Национална програма за донорството от Здравното министерство, която закъснява. Чудим се полагат ли се реални усилия от страна на държавата за болните, за които времето е решаващо.

Специалистите, които най-добре знаят какви са проблемите по пътя към повече спасени животи, са координаторите по донорството у нас. Те са малко, но ролята им е огромна. Д-р Сибила Маринова, анестезиолог от болницата във Велико Търново, е една от тях - лекар, който доказва, че с усилия и сърце и у нас има шанс за чакащите.

"Проблемите са много и са трупани с години. Много е важно да не ги замитаме под килима, а да ги сложим на масата, да ги дефинираме един по един и да направим план и мерки за тяхното решаване", каза координаторът по донорство в ефира на Сутрешния блок на БНТ1.

Според нея един от най-големите проблеми е детекцията на донори - установяването на пациенти в мозъчна смърт.

"Губим тези пациенти. Няма установяване, няма донор детекция в болниците, губим тези потенциални донори" подчерта д-р Маринова.

По думите ѝ във всички болници трябва да има единна система за донор детекция, като самите лечебни заведения трябва активно да съдействат за нейното изграждане.

Какво още каза д-р Сибила Маринова в ефира на Сутрешния блок на БНТ1 вижте във видеото.