Проф. Милошев: Сеизмичната ситуация в България е нормална

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
"Нашата сеизмична мрежа е уловила първото земетресение с магнитут от 4,7-4,8. Второто по данни на Европейския център е между 5,7-5,8 до 6", уточни в студиото на Сутрешния блок на БНТ1 проф. Николай Милошев - директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география.

Той предположи, че "психологическите щети ще са най-тежки", защото през цялата нощ е имало слаби следтрусове. Според него е възможна връзка между двата труса.

"И двете земетресения са съвсем плитки, което означава, че се разпространяват на по-кратко разстояние. Това е причината, че никъде в България не са усетени", добави той.

По думите му вероятността отново да има силен трус е малка - поредицата от афтършоковете подсказва, че процесът върви към затихване. Проф. Милошев отбеляза, че "сеизмичната ситуация в страната е нормална, няма нищо изключително".

За него е важно да имаме "сеизмична култура".

"Ние сме привилегировани, защото усещаме няколко пъти в годината земетресение, за разлика от японците, при които това се случва всяка седмица. Ние нямаме тази подготовка, която имат японците... Наистина е трудно да запазиш спокойствие, когато земята се клати под краката ти", допълни той.

Какво каза още проф. Николай Милошев вижте във видеото.

Акценти