Десислава Танева: Кадрови и организационни промени в БАБХ ще има

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Тя посочи, че на 27 юли е установено последното огнище тип "домашна свиня" и допълни, че при дивата свиня са повечето нови случаи, установени през последната седмица. Снощи са установени нови 3 случая.

Вирусът прониква в Европа през 2007 година. В момента в 12 страни-членки на Европа е установено наличието на вируса. Министър Танева подчерта, че все още няма държава, която да е излязла от списъка на страните с наличие на вируса. "Всички държави, в които е влязъл вирусът, се борят за изкореняването му. Във всички държави, с изключение единствено на Чехия, която е под надзор, продължават да се откриват нови случаи", обясни тя.

Десислава Танева: Нашата цел е след като спрем разпространението на вируса, следващата репопулация да бъде направена със съответните мерки за биосигурност и регистрация.

По този начин рискът от разпространение, заразяване, поражения, икономически загуби силно намалява, категорична беше тя. Министър Танева посочи, че при такива случаи и по европейско, и по национално законодателство се дължат компенсации за вече загубени животни.

Десислава Танева: Благодаря на всички хора, които станаха съпричастни и се включиха в борбата с африканската чума по свинете, ясно разбирайки тяхното емоционално отношение. Те усвоиха домашните свине, които отглеждаха в задните си дворове, усвоиха си месото, изчистиха стопанствата. Процесът продължава сега със съответните проверки. Ние ще им предоставим финансов стимул за това в размер на 300 лева за прочистен двор.

Включително и в точки, в които има протести, има усвояване на месото в личните стопанства до 75%. Догодина всичко ще може да се репопулира в условията на мерки за биосигурност, уточни министър Танева.

В пряко включване протестиращи срещу мерките свиневъди от село Крушаре зададоха своите въпроси към министъра на земеделието.

Десислава Танева заяви, че при личните стопанства, попаднали в рисковите 3-километрови зони на установени огнища, месото е загробено, както изискват мерките за неразпространение на заразата. "Тези стопанства нямат мерки за биосигурност и на практика представляват вектор за разпространение на вируса."

Министър Танева обясни, че ясно са разписани всички мерки, които касаят не само отглеждането на животните, но и съхранението на фуража. "Развъдна дейност в т.нар. заден двор не може да има", каза още тя и увери, че всеки, който иска да се занимава с отглеждането на животни, може да се запознае с въпросните мерки, да регистрира стопанството си и да продължи напред.

Министър Десислава Танева коментира и разследването на Генка Шикерова за неправомерно получени средства от фирми за унищожаване на животински трупове.

Десислава Танева: Ние като Министерство на земеделието, храните и горите ще изчакаме проверката. Каквото можем ние да съдействаме, ще го направим и ще се съобразим изцяло с този резултат. По отношение на многото въпроси и за Дамян Илиев, и за Агенцията по безопасност на храните, отговарям следното: да, безспорно ще има кадрови и организационни промени. Не можем да ги направим в пика на овладяване на тази зараза, когато сме в изключителна необходимост от физически хора на терен.
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад