Д-р Тинка Троева: Целта ни е оптимизиране работата на Фонда за лечение на деца

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За периода от септември 2015 до октомври 2016 година за закрити редица нарушения в работата на Фонда за лечение на деца. Това показва проверката на специално назначената комисия от Здравното министерство. Голяма част от нередностите са от времето, когато директор на Фонда беше проф. Владимир Пилософ. Проверката започна след сигнал на петима членове на Обществения съвет от октомври миналата година за подменени решения на контролния орган. Докладът от проверката е от 127 страници, като информацията в 24 от тях е прикрита, защото са предоставена на прокуратурата.

Ще има ли промени в работата на Фонда за лечение на деца след смяната на ръководството?

От първия ден се опитвам да започна оптимизиране, за да бъдат доволни и родителите, и всички партньори, участващи в работата на Фонда, каза в "Денят започва" новият директор д-р Тинка Троева. Според нея "администрацията има функции, които не са структурирани - всеки експерт върши всичко". Ще внесем промени в правилника, за да може всеки да отговаря за специфични дейности и да знае какво прави, заяви д-р Троева. За да се улесни достъпа на всички - и родители, и Обществен съвет, е необходимо да се въведе информационната система, отбеляза тя и допълни, че закъснението тук е много сериозно, а прозрачността в работата на Фонда е "почти никаква". Д-р Троева заяви, че по въпроса се работи интензивно и съвсем скоро информационната система ще бъде факт. В нея родителите много бързо ще се ориентират, обеща тя.

Според новия директор на този етап Фондът има нужда от увеличаване на щата с още трима експерти, а комуникацията с външните експерти е "изцяло неконструктивна". Целта ни трябва да е бързо взимане на решение за финансово и организационна подпомагане на децата и свеждане на административния подход до минимум въз основа на медицинската експертиза, каза д-р Троева. Тя допълни, че това налага промяна и в експертизата - премахване на тромавата административна процедура при сключването на граждански договори, ниските хонорари, получавани от Фонда - едва 30 лева, определянето на приемлив срок за изготвянето на експертиза. Към момента от 128 експерти, утвърдени от Министерство на здравеопазването, ние имаме сключени договори само с 40. Това означава, че ние товарим едни и същи хора, подчерта директорът на Фонда и допълни: "Аз съм безкрайно благодарна на тези от тях, които никога не са казали "не"."