Как да се опазим от "жилото" на бързите кредити

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Как да не бъдем „ужилени“ от бързите кредити? Гост в студиото е Любомир Стоичков – оперативен директор на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране.

Стоичков обяснява, че бързите кредити са добър вариант за краткосрочно решение на финансови въпроси - ако имате нужда от 100-200-300 лв., за да не се влиза в дългова спирала. Добрият вариант е до 500 лв., съветва експертът. Асоциацията за отговорно небанково кредитиране си е поставила за цел да информира гражданите именно за това, че не трябва да се бърза да се взимат пари, които след това няма как да се връщат. Не трябав да се взимат пари като бързи кредити в по-големи размери.

Що се отнася до стикерите, появили се напоследък, с предложения за бързи кредити, Стоичков предупреди, че е задължително, ако се взимат пари от някого, да знае кой е той. Експертът каза, че на сайта на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране са дадени подробни съвети, стъпка по стъпка, как да направят преценката как да бъде избран кредиторът. Според Стоичков членовете на асоциацията са от поне 5 години на пазара с утвърдени практики и клиенти. Преди всичко фирмата-кредитор би трябвало да има прилична на вид интернет страница. Оттам преценяваш информацията - общите условия на фирмата, дали кредитните консултанти се обръщат веднага към вас, за да направят кредитното ви досие. Хората не трябва да се подвеждат по увещания, да взимат по-големи суми. Напротив, ако кредитоискателят бъде предупреден, че не бива да взима повече, отколкото би могъл да плаща, това е гаранцияу че фирмата е сериозна.