Да запомним Тодор Колев

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Продължава кампанията за изграждането на паметник на Тодор Колев. Община Шумен ще дари 800 кг месинг, за да бъде отлят монументът. Очаква се скулптурната композиция да бъде готова в средата на лятото, предаде за "Денят започва" Здравка Русева.

Вече са готови всички детайли от скулптурната композиция – фигурата на Тодор Колев в цял ръст с любимата си цигулка в ръка, филмовата лента, която символизира вечността на неговото творчество.

"Фигурата е направена от гипс в естествен размер. Съответно даже сме я патинирали в патина, която имитира крайния резултат от отливката... Сложността идва от там, че едно такова произведение на изкуството, каквато е монументалната скулптура бронзова, се лее на части", поясни Младен Младенов, автор на паметника.

Отливането паметника от месинг е и най-скъпата част. Затова Община Шумен реши да дари и метала, след като предостави безвъзмездно място за паметника в Градската градина, срещу старото Казиното, там, откъдето

започва артистичната кариера на Тодор Колев.

"Радвам се, че имахме възможност да подкрепим идеите, да подарим месинг 800 килограма, който е безкрайно необходим, за стане един прекрасен паметник", каза Красимир Костов, кмет на Община Шумен.

В средата на лятото скулптурната композиция ще бъде готова и ще бъде монтирана в парка сред алея от цветя.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад