Даниел Митов: Не се наблюдава етническо напрежение в Македония

Предаване: Панорама, 15.05.2015

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Министърът на външните работи Даниел Митов заяви в студиото на "Панорама", че до момента няма поводи за много сериозни притеснения от гледна точка на сигурността на България по повод събитията в Македония. Длъжни сме обаче да вземем предвид всички възможни варианти, включително и най-песимистичните, за да бъдем подготвени за всяка една ситуация.

На въпрос дали армията е съсредоточена към границата, министър Митов отговори, че ако се наложи, ще бъде дадена съответната информация и увери, че на този етап няма причина за притеснения. По оценка на всички експерти до момента в Република Македония не се наблюдава етническо напрежение.

Външният министър беше категоричен, че за Македония е изключително важно да се възстанови диалогът между управляващи и опозиция, тъй като през последните години там се създаде много тежък политически вакуум и недоверието към правителството е такова, че позволява екстремистки движения да нахлуват в това пространство и да се опитват да дестабилизират страната.

Даниел Митов подчерта, че инцидентът в Куманово трябва да бъде разследван. Трябва да се отговори на въпроса, защо след като македонските служби са знаели отдавна за екстремистката група, елиминирана в Куманово, не са взели мерки по-рано. Трябва да се изясни откъде се е въоръжила тя, от кого е финансирана тя и каква е била целта й.

Екстремизмът винаги губи позиции, когато има добро управление, когато гражданите са доволни и виждат своята перспектива. България ще помага и е длъжна да помага на Република Македония да се стигне до деескалация на политическото напрежение и до запълване на ямата, издълбана между правителството и опозицията, коментира външният министър.

При едни нови избори няма да е нормално да видим повторение на статуквото, каза Даниел Митов и допълни, че това може да бъде избегнато с промени в изборното законодателство на нашата съседка.

"Западът е единен", посочи Митов. Каквито и спекулации да съществуват, аз мога да свидетелствам за следното - на всички съвети, било в рамките на НАТО, било в рамките на ЕС, единството по определени геополитически теми и заплахи е абсолютно ненарушимо, заключи той.