Георги Кадиев: Винаги с Европа, никога срещу Русия

Предаване: Панорама, 15.05.2015

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В България има политическо единство по отношение на ситуацията в Македония, категоричен беше депутатът от БСП Георги Кадиев. Всички декларации в парламента са били в посока да не остане и сянка от съмнение у македонците, че някой от нас си прави планове да вземе част от страната им.

Кадиев беше в студиото и за да обясни има ли разделение на проевропейци и русофили в неговата партия.

На въпрос защо точно е излязъл напред на 9 май за отпор срещу крайно левите демонстранти пред Президентството Кадиев отговори, че е предложил и на градската организация на БСП да направи това, но оттам са отказали поради съвпадение с часа на други партийно организирани събития.

Кадиев беше категоричен, че според него БСП трябва да бъде проевропейска партия, която отдавна е взела решението за подкрепа на участието на България в НАТО и "никакво отстъпление в тая посока не може да има". Той е убеден, че нашето бъдеще и настояще е Европа и той не би искал да прави компромис в това отношение. Депутатът социалист допълни, че го казва със съзнанието, че това може да му "донесе доста омраза от крайно леви движения". Депутатът социалист не смята, че проевропейската линия в БСП е на малцинството в партията и припомни, че през 2006 година социалистите са работили активно по подготовката за влизането на България в Европейския съюз.

Когато Европа и Русия се карат, душата на БСП се къса, каза Кадиев. Той смята, че не трябва да има вътрешно противопоставяне, защото "не е наша работа териториалната цялост на Македония и не е наша работа да решаваме проблема на Русия и Украйна". В перифразира на историческата мисъл на цар Борис социалистът издигна мото: "Винаги с Европа и никога срещу Русия" - такава е неговата препоръка за българската позиция.