Експерти: Мантинела в участъка на катастрофата би намалила трагедията

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Отговорността ще разберем след две години може би, когато ще приключи следствието и съдът ще се произнесе въз основа на събраните факти и доказателства. По мое мнение от това, което съм чул, искам да уточня, че все пак само това, което съм чул по медиите, не съм бил на място и не съм видял какво се е случило, но за мен вината е комплексна, водачката на лекия автомобил по някакъв начин е направила ПТП с автобуса. От там най-вероятно имаме неправилни действия от страна на водача на автобуса, който все пак е в екстремна ситуация, нека по някакъв начин да го оправдаем, не всеки човек може да реагира адекватно, когато става въпрос за части от секундата. Последната вина, която според мен просто е качила броя на жертвите - това, че отстрани няма мантинела. Както знаем има наредба, която задължава на всички пътища, на които скоростта за движение е над 120 км позволена скорост да има задължително мантинела", каза Христо Радков, председател на Българското обединение на шофьорите.

Диана Русинова от Института за пътна безопасност изказа своите съболезнования към близките на загиналите в катастрофата и каза, че в момента в твърде рано да се говори за вина и не е редно в този тежък момент.

"По-скоро ние трябва да обърнем поглед към системния проблем, към системната грешка и към това, че в държавата непрекъснато имаме сигнал, че с едно късо съединение в пътния сектор непрекъснато имаме загинали и катастрофи, но никой не предприема мерките такива, каквито трябва да бъдат те", каза Диана Русинова.

Жестоката катастрофа, белязала вчерашния ден, отне живота на шестима души. Други 23-ма бяха ранени, някои от тях тежко. Състоянието на пострадалите остава тежко, но те са стабилизирани и контактни. През вчерашния ден бяха извършени четири операции, най-тежката от които е продължила 10 часа. По-леко пострадалите са само с охлузвания.

От лечебното заведения се надяват до няколко дни те да бъдат изписани. Говорителят на Окръжна болница Антон Луков заяви, че към момента нужда от кръводаряване няма, но който иска да дари кръв, може да го направи.

Вижте целия разговор по темата във видеото.