Депутатите гласуваха сурови глоби за шофьорите нарушители

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Парламентът завиши драстично санкциите за нарушения на пътя. Депутатите приеха окончателно промените в Закона за движение по пътищата. Така колата на шофьор, който я управлява с над 0,5 промила алкохол в кръвта, вече ще бъде спирана от движение за срок от половин до една година.

Ако шофьор пие, качи се зад волана и бъде хванат с над 0,5 до 0,8 промила алкохол, ще бъде глобяван с 500 лв. и ще губи книжката си за шест месеца. Ако алкохолът в кръвта му е над 0,8 промила, санкцията скача на 1000 лв. и без книжка за една година.

Другата голяма промяна е дерегистрацията на автомобила, когато е шофиран от пиян или дрогиран собственик. Тогава ще се свалят номерата и регистрацията на превозното средство за период от шест до дванадесет месеца. След изтичането на този срок трябва да се започне наново регистрацията.

Книжката ще се взима за месец и ако се превиши разрешената скорост в населено место с повече от 50 км/час. Глобата, ако се превиши разрешената скорост с 50 км/час, скача от 300 лв. понастоящем на 600 лв. извън населено място, а в градовете и селата - от 350 лв. на 700 лв.

Увеличенията за глобите вероятно ще подействат по-скоро като идея към всички, които са на пътя. Да се надяваме, че това ще бъде един вид превенция. Дали те ще повлияят на пътната безопасност съм леко скептичен, заяви експертът по пътна безопасност и бивш шеф на КАТ Алекси Стратиев. Според него новите глоби едва ли ще бъдат изтърпявани от всички, тъй като едва 30 % от нарушителите ги изтърпяват.

Новият закон заплашва всички шофьори. Законите не трябва да се правят, за да стресират хората, а да се правят така, че те да ги приемат и изпълняват, каза Владимир Илиев, бивш национален автомобилен състезател.