Стефан Данаилов: В живота си аз съм водил топката и съм създавал настроението около себе си

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Рожден ден има проф.Стефан Данаилов, днес той навършва 74 години. Люба Пашова се срещна с него в дома му.

"В годините, в живота си аз съм водил топката и съм създавал настроението около себе си, а в повечето случаи е било весело", призна известният актьор.

Аз не съм съгласен с определението "тая мръсна дума политика", каза проф. Данаилов и заяви, че не винаги е така и това непрекъснато повтаряне действително кара хората да повярват в това. "Да, политиката е сложна работа, подла работа, но чак пък мръсна не ми се иска да бъде", подчерта актьорът, който е и бивш депутат от БСП и бивш министър на културата. Коментира и днешната ситуацията у нас - кой го създаде това, защото една загуба на едни избори не значи, че трябва да хвърлиш оставката си и да си отидеш, но така или иначе оставката е подадена и почват проблемите, тъй като в парламента няма друга голяма парламентарна група. Според него не е редно бъдещият президент Радев да участва заедно със сегашния президент в създаването на един нов кабинет, всеки трябва да си носи отговорностите. Този парламент загуби своите функции и трябва да се отива на нови избори, каза Стефан Данаилов. И призна, че предизборните кампании са му интересни, защото това е времето, когато трябва да се опитваш да внушаваш на хората, да се опитваш да не ги лъжеш. Много често се случва - обещаваме нещо и после не го изпълняваме и от това доверието си отива, и сега проблемът на БСП е да възстанови доверието на своите избиратели, призна професорът.

Актьорът призна, че не дели живота си до промените и след промените, винаги е делил годините си на десетилетия и така е по наясно със себе си. "Паралелно с това настъпва и остаряването, паралелно с това поривите намаляват, мечтите също започват да се ограничават, защото виждаш, че не всички можеш да реализираш", призна Стефан Данаилов, макар че и на тези години си мечтае. Не мечтае да изиграе Ромео, но мечтае с новата си трупа студенти да опита тези 4 години нещо добро да им се случи.

Вижте целия разговор във видеото.