Дете падна от лифт: Кой е виновен за инцидента в Боровец?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

8-годишно момиче пострада при падане от лифт на Боровец. То е настанено в детската противошокова зала на "Пирогов" със счупено бедро. Версиите за инцидента на майката на пострадалото момиченце и на фирмата-концесионер на лифта се различават.

Около 12.30 ч. вчера 8-годишната Елена се качва на лифта "Мартинови бараки" заедно със сестра си и двама възрастни. Секунди по-късно момиченцето пада от 4 м височина.

"Двете ми дъщери заедно с кума при качването на лифта, всъщност тя не успява да седне правилно на седалката, тъй като този лифт не функционира добре от години. Седалката, идвайки отзад подсича скиорите в краката, и всъщност каквото стане оттам нататък. При малко повече късмет евентуално се качваш на лифта, ако не както в нейния случай тя не е успяла да се качи. Кумът ми се е опитал да я задържи, хората са започнали да викат наоколо. Служителите на лифта не са излезли, той е продължавал да се изкачва все по-нагоре и в крайна сметка от около 4 м височина тя пада надолу", разказва майката на детето Екатерина Тенева.

Късно снощи е приключила проверката на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, резултатите ще се доанализират. Факт е, че съоръжението е технически изправно. То е от старите, подходът за качване е по-различен. Предпазният щит е сработил. Това заяви Валентин Чиликов, главен секретар на ДАМТН.