Европа "на две скорости"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер представи „Бялата книга“ с така да се каже пет сценария за бъдещето на обединена Европа. От Европа „на две или повече скорости“, през връщане на част от решенията в националните правителства, до федерализацията на Съюза са различните варианти за развитие. Гости в студиото на „Денят започва“ по темата бяха Весела Чернева, директор на българския офис на Европейския съвет за външна политика, и Илия Лингорски, председател на Европейския институт за стратегии и анализи.

„Дебатът за Европа „на две скорости“ е по-опасен, защото ако се материализира, ще отнеме възможността за решаването включително и на такива спорове по лесния начин, по който това се е случвало и до сега“, каза Чернева.

„Книгата му макар и да се опитва от брюкселския жаргон, поне както е написана, всъщност не говори за проблемите на Европа. Проблемите на Европа някак си остават настрани, а фундаменталните проблеми са много прости. Първо, разширяването на Европейския съюз е голямо предизвикателство, колкото по-разнородна става общността на европейските народи в съюза, толкоа по-трудно става наистина намирането на общи решения – и икономически,к и социални. Миграцията не само отвън, вътре в самия съюз, миграцията от Румъния и България към Великобритания става основен момент в дебатите за Брекзит, както виждаме. И майката за всички криза, за която няма лесни решения и която политически е много неудобно да се говори, кризата в Еврозоната – Еврозоната е неизградена, имаме обща валута без общ банков съюз, това е невъзможно да продължи“, каза Лингорски.

Вижте целия разговор във видеото.