Каква е разликата в качеството на храната по света и у нас?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Тестове, проведени в Чехия и Словакия през последните години, показват, че съставът на стоките в новите и старите страни членки на ЕС е различен, като в новите използваните продукти са с по-беден състав и по-лошо качество в сравнение с тези, предлагани на западния потребител. Изследванията предизвикаха гнева на лидерите на страните от Вишеградската четворка. Премиерите на четирите страни се събраха във Варшава, за да обсъдят предложенията, които ще направят на Европейската комисия.

Най-добрият контрольор е потребителят. Ако той е добре информиран, чрез избора си може да въздейства най-добре на пазара. Това каза Богомил Николов, председател на Асоциация „Активни потребители”.

Мазнината е носител на вкуса. България настоява кроасаните да са със състава на тези във Франция, а не с много Е-та, защото в момента вкусът може да бъде достигнат с най-различни овкусители, ароматизатори, оцветители, коментира диетологът проф. Донка Байкова.

Качеството на храните и хранителните продукти, които се предлагат на българския пазар, включително и в големите вериги магазини, се контролира от Българската агенция по безопасност на храните.

България участва наравно с всички други държави членки в единния европейски пазар и прилага пряко законодателството на ЕС. В България се прилага освен общото национално и европейско законодателство и нашите утвърдени стандарти, каза д-р Кремена Стоева – началник-отдел в „Дирекция Контрол на храните“ в Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/.

Според "Активни потребители" решението е регулаторните органи да следят непрекъснато за състава на продуктите от една страна и ние самите да пораснем дотолкова, че да наказваме производителите по начина, по който само потребителите могат да накажат - като не купуват лошокачествена стока.