Димитър Манолов, КТ „Подкрепа“: Важното е да се осигури здравословна бизнес среда

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Въвеждане на работнически инспектори в предприятията, които да подпомогнат работата на Инспекцията по труда, предложи президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. Повод за коментара е разследването на БНТ, което показа мизерното заплащане и тежките условия на труд в предприятия от шивашкия сектор. Рецептата срещу експлоатацията на труд у нас според него е създаването на здравословна бизнес среда, недопускането на предприемачи-авантюристи и сдружаване на работниците.

„Инспекцията по труда работи с 30-40 инспектори за цялата държава, т.е. задачата контрол е практическа непостижима, а в България има регистрирани над 1 милион предприятия. Важното е да се осигури здравословна бизнес среда“, посочи Манолов.

Той отбеляза, че „идеята по-добре да работим нещо такова, отколкото нищо“, е вредна. „Това е логиката на тези, които са срещу минималната работна заплата – по-добре ниска заплата, отколкото никаква. А това не е вярно. И трябва да се съпротивлява цялото общество“, коментира Манолов.

Разтоварването на Инспекцията по труда и привличането на доброволни сътрудници в нейната дейност би дало един не лош резултат - въвеждането на функцията на работнически инспектори. Но съзнавам и рисковете на това дотолкова, доколкото е спорен въпросът в каква степен сме в състояние да излъчим такива компетентни лица и разбира се, другите слабости, от които се притесняваме всички - възможността на хората да се поддават на изкушение. Ако видим къде са рисковете и намерим начин тези рискове да бъдат ако не премахнати, то поне минимизирани, във всеки случай ще има някаква полза“, заяви Манолов.